Bekijk deze afbeelding van Ieder mens heeft een innerlijke familie op Danny Bras coaching & training Ieder mens heeft een innerlijke familie

Één van mijn manieren om naar mensen te kijken, is via het model van de innerlijke familie. Dit model is ontwikkeld door Arienne Klijn en afkomstig van de indianen die letterlijk met schilden dansten. Ieder mens heeft verschillende behoeften, waarden, kwaliteiten en drijfveren.

Archetypes
Arienne heeft deze allen ondergebracht bij de innerlijke familieleden; de innerlijke man, innerlijke vrouw, innerlijk jongetje en het innerlijk meisje. Deze zijn gebaseerd op de archetypes, dus niet passend bij deze tijd (genderneutraal), maar wel helpend.
Archetypes gaan uit van het beeld wat de meeste mensen hebben bij een man (sterk), vrouw (zorgt voor de kinderen), jongen (speels en ondeugend) of meisje (lief en gevoelig). Iedereen heeft in de basis al deze rollen in zich.

De innerlijke man
De innerlijke man staat voor het denken en de daadkracht. Zijn kwaliteiten zijn bijvoorbeeld plannen, doorzetten, oplossingen en het stellen van grenzen. Ieder familielid heeft ook zijn schaduwkanten, welke zichtbaar wordt wanneer het niet goed gaat met deze persoon zelf of binnen de familie. Bij de man is dit bijvoorbeeld aan de ene kant zijn perfectionisme, het lompe en veroordelende of juist het twijfelachtige en het krachteloze.

De innerlijke vrouw
De innerlijke vrouw staat voor het weten, het realisme en zorgen vanuit eigenwaarde. Haar kwaliteiten zijn dat ze praktisch en nuchter is, geduldig en zaken kan accepteren. Wanneer het niet zo goed met haar gaat komen haar schaduwkanten naar voren, ze kan dan bijvoorbeeld zwaarmoedig of haatdragend worden of zich schuldig voelen of schamen.

Het innerlijk meisje
Het innerlijk meisjeis lief en gevoelig en staat voor het voelen. Ze is onschuldig, kwetsbaar, volgzaam en gericht op verbinding. Als het meisje gespannen raakt kan ze onzeker, angstig of jaloers worden en zich hysterisch of als een drama Queen gedragen.

Het innerlijk jongetje
Het innerlijk jongetje staat voor de wilskracht, de energie en de inspiratie. Hij is nieuwsgierig, enthousiast, vrolijk en authentiek. Als het jongetje zich uitgeblust voelt of zijn zin niet krijgt kan hij driftig en brutaal worden, onrustig of onverschillig.

Bewustwording
Als jij je er bewust van wordt, heb je steeds vaker een keuze welk familielid je meer naar voren laat komen. Met behulp van dit model creëer je niet alleen bewustwording, het helpt je ook om beter voor jezelf én de ander te zorgen.

Karakter en temperament
Als kinderen geboren worden zijn het innerlijk jongetje en meisje al duidelijk aanwezig. Dit is het karakter, het temperament van een kind. De innerlijke man en vrouw worden door de jaren heen ontwikkeld, zijn onder andere afhankelijk van de rolmodellen die kinderen in hun omgeving hebben en kun je ook steeds blijven ontwikkelen.

Herken je familie
Hoe de vier familieleden onderling met elkaar omgaan is afhankelijk van bewuste en onbewuste keuzes die je in het leven maakt. Het kan zijn dat je als volwassene bepaalde familieleden heel duidelijk herkent bij jezelf, bijvoorbeeld die innerlijk man, die overal iets van vindt en vooral doet wat ‘hoort’. En dat je het innerlijk meisje (je gevoel) of je innerlijk jongetje eigenlijk helemaal niet (her)kent.
Vragen die je jezelf dan kunt stellen om bijvoorbeeld je jongetje weer te leren kennen kunnen dan zijn; ‘Waar krijg ik energie van?’ of terug naar de kindertijd; ‘Wat deed ik als kind graag?’. Als dat bijvoorbeeld buitenspelen was, kan het je misschien helpen om eens lekker de natuur in te gaan.

Zichtbaar maken
Binnen de oudercoaching maak ik dit model visueel met behulp van Playmobile-poppetjes. Op deze manier krijg je letterlijk zicht op wat er allemaal binnen in jou en in je kind speelt en kun je bijvoorbeeld makkelijker keuzes maken welk familielid je wilt inzetten in verschillende situaties.

Vind je dit interessant en wil je hier meer over lezen, kijk dan eens op de website van Arienne Klijn of lees het boek ‘Maak kennis met je innerlijke familie’ van Arienne Klijn.