Hooggevoeligheid als karaktereigenschap wordt gelukkig steeds meer herkend. Maar wist je dat er naast 'voelkracht' nog een andere belangrijke karaktereigenschap is die veel invloed kan hebben? Ik heb het dan over 'wilskracht'. Psychologe Janneke van Olphen gebruikt het model van de innerlijke familie om uit te leggen hoe de combinatie hooggevoeligheid en een sterke wil (strong-willed) eruit ziet. Ben je nog niet bekend met de innerlijke familie? Lees dan eerst ‘Ieder mens heeft een innerlijke familie’.
Een sterk voelend meisje
Een hooggevoelig iemand heeft een sterk voelend innerlijk meisje, dat sterk behoefte heeft aan harmonie, gevoelig is voor sfeer en schoonheid. Ze kan van slag raken als een ander boos of verdrietig is, of wanneer zaken anders lopen dan verwacht. Je ziet dan de schaduwkanten naar voren komen doordat het meisje meer gespannen wordt, je ziet bijvoorbeeld dat ze zich terugtrekt of juist hysterisch of een echte dramaqueen wordt.
Een sterk willend jongetje
Binnen de innerlijke familie zijn er allerlei combinaties van kwaliteiten en behoeften mogelijk. Het komt regelmatig voor dat naast een sterk voelend meisje, ook een zeer sterk willend jongetje aanwezig is. Dit jongetje kan bijvoorbeeld grote behoefte hebben aan autonomie en zelf bepalen, is zeer nieuwsgierig en enthousiast. Wanneer dit jongetje te weinig uitdaging of vrijheid ervaart, kunnen zijn schaduwkanten zichtbaar worden; hij gaat drammen en wordt opstandig of haakt af en wordt onverschillig.
Samen in één persoon
Je kunt je voorstellen dat het best lastig is, wanneer je als sterk willend jongetje naast een meisje staat dat alles best een beetje spannend vindt. Dat het je irriteert, wanneer zij hysterisch gaat doen wanneer jij net een leuk plan hebt bedacht. En als ze dan ook nog gaat roepen dat mama vast boos wordt, wanneer hij dat plannetje uitvoert, dan is dat jongetje er echt klaar mee. Hij ontploft en gaat flink tekeer.
Dynamiek in het gezin
Wanneer daar een ouder bijstaat die zo’n jongetje heel lelijk ziet doen, is de kans groot dat deze zijn innerlijke man voorop zet; ‘Die dat jongetje eens heel goed duidelijk maakt, dat dit echt niet kan!’ Dan kan het zo zijn dat het jongetje hier alleen maar bozer van wordt en het meisje nog hysterischer reageert, omdat papa of mama nu ook nog boos is. Of het meisje van de ouder schrikt zo enorm, dat ze samen met de innerlijke man door de achterdeur wegvlucht en niks meer doen of zeggen. Dat is voor het innerlijk meisje van een kind ook flink schrikken, waardoor dat jongetje er mogelijk nog een schepje bovenop doet.
Hulp nodig
Voor de duidelijkheid; die dynamiek tussen dat jongetje en het meisje gebeurt allemaal in dat ene kind. Kun je je voorstellen dat zo’n kind zichzelf af en toe helemaal kwijtraakt en jou als volwassene heel hard nodig heeft om weer rustig te kunnen worden?
Ik kan me ook heel goed voorstellen dat jij als ouder of opvoeder ook soms even hulp nodig hebt om dit gedrag op deze manier te kunnen zien. Om er vervolgens op een manier op te kunnen reageren die een meer gewenst effect geeft voor beide partijen. Ik help je daar graag bij in één of enkele sessies oudercoaching.
Zelf meer ontdekken
Wil je hier liever eerst zelf meer over ontdekken, bekijk dan eens de boeken (voor ouders én kinderen) of de gratis videocursus van Janneke van Olphen. Een aantal van deze boeken verkoop ik ook in mijn praktijk.